földelés kialakítása

A földelés kialakítása szakértő feladata

A talajminőségtől függ az épületek és a berendezések elektromos áramrendszerének védelmi típusa. A földelés kialakítása esetén mindig figyelembe kell venni a talajtípusok fajlagos ellenállását, ami a legkisebb a mocsaras és hordalékos, humuszos talajnál, a legmagasabb pedig a tömör mészkőnél, gránitnál és homokkőnél.

A foldeles.hu weboldalt működtető vállalat foglalkozik a földelés kialakítása tematikával, figyelembe véve az MSZ HD 60364-5-54:2012, családi házaknál pedig az MSZ 447:2019 jelzésű szabványokat. Maga a folyamat földelőszondás földelés és mélyföldelés lehet. A földelő a talajjal villamos érintkezésben lévő vezetőképes rész, ezt kötik össze védővezetővel, fémes módon az épületben található készülékekkel, az áramütés elkerülése érdekében.

A földelő több típusban telepíthető, közkedveltek a cinkbevonatú acél, de alkalmazásban vannak a bevonat nélküli, csupasz acél alapanyagú változatok is. A földelés kialakítása nem végezhető el házilag, mindenképp megfelelő szakértelemmel és felszereléssel rendelkező szerelőre ajánlott bízni a munkálatok elvégzését.