Ford Fiesta felni

A Ford Fiesta felni ET számáról kicsit bővebben

A keréktárcsa megvételekor oda kell figyelni arra, hogy az miként is hat a futómű működésére és állapotára. Ekkor jön a képbe a Ford Fiesta felni ET száma, aminek ha nem megfelelő az értéke, akkor az bizony nagyon sok rosszat tud okozni a futóműnek. Hogyan is hat az ET az egészre? Egy jó példa itt, ha az ember elképzel egy vízzel teli üveget, amit felemel és egyre távolabb tart magától.
Pontosan így növekszik a kerékcsapágyak és a felfüggesztés bizonyos elemeinek terhelése is abban az esetben, ha a tervezett helyétől el van tolva a Ford Fiesta felni palástja. Mindez pedig azt jelenti, hogy túlzásokba nem érdemes esni az ET értékkel, hiszen annak soha nem lesz jó vége. A fent említett példa pedig még csak a kisebbik a rossz a többi közül.

További bajokkal is járhat, ha valami nem lesz rendben a futómű geometriájával. Könnyen megeshet, hogy eltolódik a tapadási középpont a képzeletbeli kormányzási tengelyvonalhoz viszonyítva, aminek eredményeként az oldalanként bicikliszerű kormányzásból szekérszerű kormányzás lesz.
Mi történik ekkor? Nos, nagy kormányszögeknél megnő a tengelytávváltozás. Ugye pár milliméteres eltérés a megszokott ET értéktől nem okoz gondot a Ford Fiesta felni és a futómű kapcsolatát illetően, azonban a túlságosan merész nyomtávszélesítés bizony nem fog jót tenni egyetlen kocsinak sem.

A G Astra alufelni viselkedése a túl drasztikus nyomtávszélesítés miatt

Amint a megszokottól túlságosan eltérő értékű lesz az ET, megfigyelhető például, ahogy egyre jobban belemászik a verda nyomvályúkba. Ami még igazán kellemetlen vezetés közben, hogy rángatni fogja a kormányt, és a vezetési határok közelében egyre kiszámíthatatlanabbul fog teljesíteni.
Nyilván azt mondani sem kell, hogy a G Astra alufelni túl merész értéke miatt csökken a csapágyak és gömbfejek élettartama. Ezek a hatások természetesen nagymértékben függnek a kocsi típusától és felépítésétől. Vannak olyan modellek, amik sokkal jobban viselik a G Astra alufelni ET értékét illető változásait és az ebből eredő megpróbáltatásokat. Nyilvánvalóan, aki semmit nem akar a véletlenre bízni, nem fog hozzányúlni az amúgy is érzékeny egyensúlyhoz.