A kismegszakító főbb fajtái

A villanyszerelés komplexitását mi sem igazolja jobban, mint a tény, hogy az otthoni áramrendszer vagy akármilyen áramkör rengeteg fontos tartozékból épül fel. Idesorolható a kismegszakító vagy a hőkioldó, de a FI relé és még a mágneskapcsoló is. A szakértők teljes mértékben egyetértenek abban, hogy a legfőbb elemek közül semmiképp sem hiányozhat a kismegszakító, amelyik fő feladata révén elengedhetetlennek számít.

De pontosan mit is takar ez a kisméretű eszköz? A komponensnek a fő feladata, hogy zárlat és túláramvédelemmel lássa el az adott elektromos hálózatot és a rendszerre kapcsolt eszközöket is, természetesen, a maximális 400 V-os fajtáknál. Ez annyit jelent, hogy a kismegszakító, amikor úgy érzékeli, a megszokottnál nagyobb áramerősség található a hálózatban, egyből lekapcsolja a lakás, ház fontosabb berendezéseit, eszközeit, megvédve ezeket a meghibásodástól.

A kismegszakító több típusban is kapható, amiket a szakértők a felhasználási terület szerint is csoportosíthatnak. Léteznek egyenáramú fajták is, amiket a DC rendszerek védelmére fejlesztettek ki. Ennek oka, hogy az egyenáram megszakítása nehezebb, mint a váltakozó típusnak. Azonban nem árt észben tartani, a DC kismegszakító esetében a polaritás megfelelő bekötésére figyelni kell. Legtöbb esetben ezek ipari felhasználáskor bizonyulnak lényegesnek, és otthoni alkalmazásuk nem jellemző.

A kismegszakító egyéb fajtái közül megkülönböztethetőek a darabok még a névleges áram, megszakítási képesség és feszültség, pólusszám, kioldási karakterisztika alapján is. A nélkülözhetetlen eszköz temérdek bolttól és online shoptól megvásárolható. Ajánlott lehet megismerni a www.villanykapcsolo.com honlapon fellelhető áruházat ezen tekintetben.