kerékpár tisztítás

A rendszeres kerékpár tisztítás meghosszabbítja az élettartamát

A bicikli alkatrészei könnyedén bepiszkolódnak, ha nem védi semmi a környezeti hatásoktól, mint amilyen a por, a sár, a felcsapódó víz és hasonlók. Viszont a kerékpár tisztítás megoldható házilag is, a vázat, a kerekeket, a gumit át kell mosni, törölgetni. A legfontosabb azonban a lánc rendszeres karbantartása, aminek olajozottan kell működnie. A kerékpár tisztítás elvégzéséhez elegendő néhány rongydarab és egy minőségi zsírtalanító készítmény, valamint lehetőség szerint rozsdamentes kenőanyag.

A kereskedelmi kínálatban található speciális lánctisztító eszköz is, ami nemcsak a külső felületet tisztítja meg, hanem a lyukakból és a résekből is alaposan eltávolít minden lerakódást. Ez fel van töltve folyékony tisztítószerrel és egyszerre több kefét vet be. Az olajozás csak a lánc esetében szükséges, a többi alkatrészt elegendő tiszta ruhával szárazra törölni. A rendszeres kerékpár tisztítás meghosszabbítja az élettartamát, de esztétikai szempontból sem tekinthető elhanyagolható tényezőnek.

A 2 keréken való közlekedés egészséges és költséghatékony, de a bicikli alkatrészei menet közben erősen ki vannak téve a környezeti hatásoknak, az esőnek, a sárnak, a pornak és egyéb szennyeződéseknek. A váz tisztán tartása sem mellékes, de a leginkább fontos a rendszeres kerékpár lánc tisztítás a korrózió és a mechanikai sérülések elkerülése érdekében. A kerékpár lánc tisztítás megoldható otthoni körülmények között is, elegendő hozzá egy rongydarab, zsírtalanító készítmény, valamint rozsdamentes kenőanyag. Maga a folyamat két fázisból áll.

Az első a lerakodott szennyeződések eltávolítása a ruhadarabra felvitt zsírtalanítóval. Ezt a láncra kell helyezni, majd el kell kezdeni tekerni a pedált, hogy mozgásba jöjjön, vagyis nem a ruhaanyagot kell a lánc körül forgatni, hanem fordítva. Meg kell ismételni a műveletet alulról és oldalról is, ezáltal a felesleges anyag nagy része letörölhető. A kerékpár lánc tisztítás befejező fázisa a lánckenés, illetve olajozás, de ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön túl sok olaj a felületre.