A rum történelmi jelentősége

A nagy földrajzi felfedezések korában jelentős szerep jutott az angol tengerészeknek is, akik a Karib térség végighajózása során, sok szigeten tűzhették ki a brit lobogót. Pem admirális jóvoltából ebben az időben lett ismert a rum, az angol matrózok körében.

A sörfejadagot ugyanis erre a nagyobb alkoholtartalmú italra cserélte. Ennek egyik oka az volt, hogy ez tovább volt eltartható, mint a sör vagy a víz. Ez utóbbiak ugyanis a nagy melegben hamar megromlottak és így ihatatlanná, sőt, fertőzésforrássá váltak.

Ezzel szemben a rum friss maradt és magas alkoholtartalmának köszönhetően, fertőtlenítő hatása is volt, így védelmet nyújtott a fertőzésekkel szemben. Az angol tengerészek ezután mindig magukkal vitték ezt az italt az utazásaik során. Így néhány év alatt az egész világot meghódította a rum.

A történelem során még számos alkalommal feltűnt ez az ital és befolyással volt a dolgok menetére. Az amerikai polgárháborúban többször is fellázadtak a katonák vezetőik ellen, ha elfogyott a rum és volt olyan amerikai elnök is, aki ennek az italnak köszönheti a győzelmet.