Sherry

A spanyol sherry titka

Spanyolország legdélebbi részén, ahol szinte látni az afrikai partokat, van egy különleges háromszög. A szögek csúcsait 3 város adja meg, amelyek meghatárolják a szőlők származását a hagyományos sherry elkészítéséhez.

A folyamat nem különösképpen bonyolult, először megtöltik a hordókat musttal. Figyelnek, hogy ne legyenek teljesen tele, így a kialakult bor megfelelően tud szellőzni és a tetején kialakult élesztőréteg a későbbiekben hozzájárul az ital megmásíthatatlan ízéhez.

A szüretet követően 6 hét múlva a borrá változott must alkoholtartalma eléri a 11 fokot, azonban még 1 éven keresztül pihenni hagyják. A hordókat ezután egymásra pakolják, a legöregebbet téve alulra, a legfiatalabbat pedig felülre. Fontos, hogy palackozásnál mindig a legalsó hordókból töltenek.

A fiatal borok minden évben egy szinttel lejjebb kerülnek, így nem változó, 3 éves ciklus alakul ki. Utolsó lépésként kerül majd hozzá a brandy, az így kapott keverék pedig palackozott formában már Sherry néven megy a boltokba.