befektetés

A személyi kölcsönök előnyei és hátrányai

A mai bizonytalan gazdasági helyzetben nem árt alaposan átgondolni a legfontosabb kérdést, hogy mennyi kockázatot tudunk és szeretnénk vállalni. Befektetésnél vagy hirtelen kiadásnál felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán milyen típusú hitelt érdemes felvenni.

Általában elmondható, hogy mindenki megtalálja a számára ideális befektetési formát, ami az adott helyzetben leginkább megfelelő, ez azonban több tényezőtől is függhet. Nincsen egyetlen, legjobbnak kinevezhető befektetés, azt kell eldönteni, hogy számunkra melyik tényező az, ami prioritást élvez. A befektetni kívánt tőke nagysága csak egy alap kérdés, hogy mennyi pénzt tudunk havonta erre a célra nélkülözni.

A kockázati tényező már nagyban meghatározó lehet, mérlegelni kell, hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak elviselni. A másik fontos szempont a hozamigény meghatározása, amely általában egyenes arányban nő a rizikófaktorral. Egy befektetési forma kiválasztásánál nem árt tisztában lenni a piacon elérhető különféle befektetési eszközök mibenlétével sem.

Előfordulhat olyan helyzet, amikor a céljaink eléréséhez csak egy kis összeg hiányzik, ilyenkor a különböző hitel lehetőségek, például a személyi kölcsön is szóba jöhet. A személyi kölcsönökről a Biztos Döntés weboldalán olvashatsz még bővebben.

A bankoknál általában egyedi konstrukciókat kínálnak a náluk elérhető személyi kölcsönök kapcsán, amiket az interneten elérhető hitelkalkulációk segítségével könnyedén össze tudunk hasonlítani. Vannak azonban olyan tényezők a személyi kölcsönök esetében, amik általánosságban minden pénzintézet esetében azonosak. Ilyen az elérhető hitelösszeg, amely ennél a hitel típusnál jellemzően 3-5 millió Forint, az elméleti maximum pedig 10 millió Forint.

A fedezet kérdése is egységesnek mondható, a személyi kölcsönhöz nem kell ingatlanfedezet, csupán a jövedelmet vizsgálja a bank, ami a hitel fedezetéül szolgál. A személyi kölcsön nagyrészt szabad felhasználású, fix kamatozású, rövid futamidejű, viszont jellemzően magas kamattal jár.