iszapleválasztó

Az iszapleválasztó beépítése nélkülözhetetlen

Annak érdekében, hogy a fűtésrendszerünk hosszú évekig hibamentesen szolgáljon, a legapróbb részletekre is oda kell figyelni. Tökéletes példája ennek az iszapleválasztó beépítésének kérdése. Noha új gázkazánok beszerelésénél a legtöbb esetben ma már ez a garanciális feltételek közé tartozik, költséghatékonysági szempontból sokszor még mindig mellőzik az alkalmazását.

Jó tisztában lenni azzal, hogy a nyári időszakban az egész rendszerben lerakódnak a különböző szennyeződések, aminek a mennyiségét a belső korrózió pluszban növelheti. Ez önmagában még nem jelent nagy gondot, ám amikor a fűtési időszak beköszöntésével bekapcsoljuk a keringetést, akkor ezek a lerakódások a legérzékenyebb pontokra is eljutnak. Egy iszapleválasztó segítségével ez a probléma könnyedén kiküszöbölhető. A szűrőjének hála, egyszerűen megszabadulhatunk a szennyeződésektől, így óvva meg a kazán működését. Beszerelése szakértelmet igényel, ezért az iszapleválasztó kiválasztását és beüzemelését is bízzuk hozzáértő fűtésszerelőkre! Amennyiben utólagos a telepítés, egyúttal érdemes a radiátorszelep állapotát is ellenőriztetni. Ez a részegység felel a fűtővíz áramoltatásáért, így meghibásodása akár ahhoz is vezethet, hogy nem tudjuk szabályozni a hőfokot. A felülvizsgálatra időnként még akkor is sort kell keríteni, ha ránézésre minden rendben működik, hiszen a különböző lerakódások és legfőképp a vízkő alattomosan fejtik ki a hatásukat.

A radiátorszelep cseréje ráadásul csak akkor valósítható meg, ha az egész rendszerből le van engedve a víz, így aztán érdemes jó előre megtervezni a karbantartás időpontját. Mindenképpen úgy gondolkodjunk, hogy a régi modellek helyett már termosztáttal ellátott darabok kerüljenek beszerelésre. Ez az energiahatékonyság szempontjából kardinális kérdés. Noha némi kézügyességgel és körültekintéssel ezt saját magunk is elvégezhetjük, jobban járunk, ha profikra bízzuk a munkát. A radiátorszelep megválasztása ugyanis nagy alaposságot igényel, mivel számtalan méretben és változatban kapható.