barber, borbély, férfi fodrász

Barber vagy férfi fodrász? Ezek a fő különbségek

Ha mostanság nyílik egy sima fodrász szalon, simán barber shopnak nevezi magát, még akkor is, ha az ott dolgozó személyek nem rendelkeznek a megfelelő képesítéssel. Borbély, barber, férfi fodrász: még miben különböznek ezek a foglalkozások? Természetesen van eltérés a fodrász és a borbély/barber között.

Az utóbbi két kifejezés ugyanazt jelenti, csak az egyik magyarul, a másik pedig angolul van. Valamilyen szinten azonban nem meglepő, hogy ezt a marketing fogást választják a különféle cégek. Megfigyelhető, ahogy a Google és Facebook reklámok is tele vannak magukat borbélyoknak nevező személyekkel, akik persze semmilyen kurzust nem végeztek, tehát papíron nem azok.

Egy igazán növekvő irányzatról, trendről van szó, tehát mostanság divatos azt mondani, hogy borbély vagyok, még akkor is, ha az igazság ettől eltér. De lássuk, hogy mit is jelent a barber, azaz a borbély? Egy többszáz éves mesterségről van szó, ami régen a klasszikus férfi szakmát jelentette, tehát nők nem dolgozhattak barberként.

A borbélyok a penge, az úgynevezett borbélykés mesterei voltak. Olyan ügyeskezű úriemberek vették a kezükbe ezt az eszközt, akik mindig arra törekedtek, hogy a kliens igényeit kielégítve, szakavatott módon vágjanak hajat és igazítsanak szakállat. Érdekesség, hogy régen még különféle betegségek gyógyítása is a borbélyok feladata volt: a szakemberek eret vágtak, sebeket varrtak össze, sőt, még fogakat is húztak.

A borbély foglalkozás tehát sokkal széleskörűbben indult, mint egy sima arcborotválási szolgáltatás. Egy időben, főleg a sokkal elérhetőbb és olcsóbb fodrászatok megjelenésével, picit visszaszorultak a barber szalonok. Aztán, az első világháború után, amikor megjelentek a hajvágógépek, ismét divatosak lettek a barber shopok.

De sokkal több lett a szalonokból; nem csupán arról a helyről volt szó, ahol az úriemberek nyiratkoznak. Itt a férfiak azért is összegyűltek, hogy beszélgessenek, jól érezzék magukat. A borbélyszalonokban előkerülhettek a férfias témák, majd a férfias szórakozási lehetőségek is, mint például a különféle játékok.