etikett címke

Direkt termál és papír alapanyagú etikett címke

A ragasztható címkéket raktári helykódok, raklapok, különféle termékek és árucikkek, illetve paletták esetében is nyugodtan lehet használni. Milyen alapanyagú lehet a mai modern etikett címke? A legtöbb direkt termál, hőérzékeny alapanyagú. Ez a népszerűségét nem csupán a tartósságának és sokoldalúságának köszönheti, hanem a reális árának is.
Ennek a nyomtatásához nincs szükség semmilyen festékszalagra, így az etikett címke az egyetlen dolog, aminek a beszerzéséről gondoskodni kell. A nyomtatás lényege, hogy a hőérzékeny címkén a nyomtatófej által kibocsátott meleg hatására keletkezik a nyomat.

A direkt termál etikett címke matériájáról annyit mindenkinek tudnia kell, hogy hosszú távú felhasználásra nem igazán alkalma, és a legjobb esetben is három évig bírja, normál körülmények között. Ami még negatívuma, hogy fizikai behatásoknál az alapanyag elszíneződik, amely rontja a nyomatképet.
Tehát az etikett címke nem áll ellen olyan jól a kaparásnak, karcolásnak, ütésnek és dörzsölésnek. Ugyanakkor termékleírás, vonalkód jelölés, gyártási folyamatkövetés, polc címke, karton címke, raklap jelölés, rövidebb távú címkézési feladatok esetében kétségtelenül beválik és többször igazolta már, hogy mennyire hatékony.
Létezik papír alapanyagú címke is. WAX festékszalag szükséges itt, nem pedig a direkt termál matéria. A nyomtatási költség ekkor átlagosan 20%-kal nagyobb. A papír alapanyagú címkék kiváló választást nyújtanak beltéri felhasználás esetén és több éven át tökéletesen megőrzik a címke nyomatot.
Egyértelmű pozitívuma, hogy a fizikai hatások következtében a nyomatkép nem fog egy cseppet sem elszíneződni. Dokumentumkezeléskor mindenképp tökéletesnek bizonyul az etikett címke.