tompalátás

Hogyan lehet kezelni a tompalátást?

Amikor a szembe nem érkezik az agyból megfelelő éles és kontrasztos kép, akkor tompalátás alakul ki. Ebben az esetben az egyik szem nem éri el a teljes látásképességét, ami ellen tenni kell valamit. Tompalátás esetén „elvégezhető a szürkehályog és a látásjavító lencseműtét is, de egy szem tompalátása esetén csak olyan látásélességet lehet elérni műtéttel, ami szemüveggel a legjobb látásként kihozható” (forrás: drnagymihaly.hu).

Az ember látása világrajövetele után nagyon sokat fejlődik, több év is eltelik, mire kialakul a teljes látás. Ez a folyamat tizenéves kor elejére befejeződik, viszont, ha az agy addigra nem tanulja meg a teljes látás képességét, akkor sajnos már nem lehet a problémán segíteni. Vagyis, ha szemüveges korrekcióval nem érhető el a teljes, tökéletes látás, akkor tompalátás kialakulásáról beszélünk. A betegség lehet kismértékű, ha a 100-hoz képest csak 70-80%-os a látás, de sajnos előfordulhat olyan is, hogy még 10%-ra sem korrigálható.

A tomplátáson felnőtt korban már nem lehet segíteni. 9-14 éves kor előtt a folyamat még visszafordítható, aminek lényege, hogy a szemet meg kell tanítani látni. A tompalátó szemet munkára kell fogni, ennek érdekében pedig a jó szem letakarása szükséges. Persze ez egyfajta versenyfutás az idővel, hiszen ha a páciens betölti a 14 évet, akkor már az optimális időn túlhaladt. Az említett portálon felvehető a kapcsolat a szemész szakorvossal, aki mindent megtesz a beteg kezelésének érdekében.

A weboldalon sok olyan alapismeretet olvashatunk a normális látás létrejöttéről, aminek segítségével megérthetjük a tompalátás kialakulását. Minden olyan szembetegség, ami megakadályozza, hogy a szemben az éleslátás helyére megfelelő kép kerüljön, tompalátást idéz elő. Tehát számos információt megtudhatunk a portálról, ami hasznunkra válhat a betegség tüneteinek felismerésében. Érdemes a lehető legrövidebb időn belül felkeresni a szakorvost, ha gyermekünk látásával kapcsolatban valami gondot észlelünk. A vizsgálatot nem szabad halogatni!