gyógytorna

Hogyan segíthet a gyógytorna?

A gyógytorna hallatán sokan a műtétet, traumát követő, kötelezően elvégzendő torna gyakorlatokra gondolnak, amik segítik a regenerálódást. Részben igazuk is van, hiszen a gyógytorna erre is jó. A rendszeres gyógytorna sokféle panasz megszüntetésében segíthet.

A fizioterápia csoportjába tartozó módszer ma már sokkal több annál, minthogy a gyógytornász bizonyos mozdulatokat mutat és tanít meg, amiket a páciens előre megszabott ismétlésszámban kell elvégezzen. A torna során a terapeuta is aktív munkát végez, sokszor a manuális fogások nagyobb részét teszik ki egy kezelési alkalomnak.

Jogos lehet a kérdés, hogy miben is tér el a gyógytorna a fizioterápiától? Rengeteg mindenkit pedig az is érdekel, hogy az egyes gyógytorna gyakorlatok milyen panaszokon segíthetnek, illetve miért annyira fontos a gyógytornát komolyan venni.

Az első kérdésre válaszolva fontos leszögezni, hogy a fizioterápia egy gyűjtőfogalom, ami az orvosi terápiák természetes gyógymódjaira utal. Azért lényeges megjegyezni a természetes jelzőt, mert fizikai és kémiai energiákkal gyógyít. A fizioterápiába tartozik a gyógytorna és a fizikoterápia.

Az utóbbinál a kémiai energiák kerülnek előtérbe, míg a gyógytorna esetében a fizikai erők érvényesülnek, azaz a mozgás. A gyógytorna az egyik legismertebb módszer akkor, amikor a mozgásszervi problémák konzervatív úton történő kezelése a cél.

Mivel egy igazán komplex terápiás megoldásról van szó, ezért sokféle elváltozást, sérülést és kórt képes hatékonyan kezelni. Manapság már nem csupán a gyógytornász által megszabott gyakorlatokra lehet alapozni. Ugye akárcsak sok egyéb terület, úgy a fizioterápia ezen része is sokat változik.

Ezzel együtt a szakemberek is fejlesztik magukat, új ismereteket szereznek, különböző posztgraduális képzéseken vesznek részt és számos egyedülálló technikát vetnek be a páciens gyógyulása érdekében. Ezek közül a lágyrész technikák az egyik legkorszerűbbek, amelyek pozitívan befolyásolják a terápiák kimenetelét. Ott van még a fascia, FDM terápia is. Mi ennek a lényege? Egy olyan modern kezelési forma ez, ami képes csillapítani a fájdalmat és kezelni a kiváltó okot.