Kezdőknek való pamut

Amikor a kötés alapjait sajátítja el valaki, akkor fontos, hogy olyan alapanyagot válasszon magának, ami nem rugalmas, nem nyúlik. Így tudja csak érzékelni azt, hogy mikor szorul túlságosan rá a tűre és mikor hagyja túl lazára.

A pamut fonalat csak nagyon ritkán szokták ehhez ajánlani, hiszen a legtöbb ilyen anyag rugalmas. Esetleg az a fonal jó, amelyik cérnaszerű szálakból szőtt, így van volumene, tartása és nem rúg vissza. Már azt is sokkal könnyebb elsajátítani vele, hogy miként kell feltekerni a tartó ujjra a szálat.

Amikor már jól megy a kötés és képes olyan munkát letenni, amelyik arányos, akkor jöhet a pamut szál. Sokan nagyon szeretnek ebből kötni, hiszen puha, rengeteg színű és megjelenésében az egyik legváltozatosabb. A fonalboltok polcai roskadoznak a szebbnél-szebb anyagoktól.

Ha még kezdőnek érzi magát a pamut fonal felhasználása terén, akkor kezdjen egy középvastagsággal, amelyik nem túl pihés és egyszínű. Így nem zavarják sem a színek, sem a puffok a szálon és haladhat a kötésminták tanulása felé.