A mandula értékes anyagai

Az esti filmnézés közben mindenki szeret valamit rágcsálni. Az egészségtelen chipsek és egyéb mesterséges anyagokkal dúsított nassolni valók helyett, érdemesebb olyan magokat fogyasztani, amelyek sok fontos ásványi elemet és vitamint tartalmaznak.

A mandula telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért fontos energiaforrás. Akár a reggelibe is beiktathatjuk, hiszen energiával lát el minket a nap során. Ugyanakkor ásványi só-, vitamin- és rosttartalma szintén jelentős, ami tovább növeli a mandula tápértékét.

Az egyik legfontosabb E-vitamin forrásunk, hiszen 100 gramm mag szinte a kétszeresét tartalmazza a napi javasolt mennyiségnek. Az E-vitaminról tudnunk kell, hogy egy igen erős antioxidáns, ami segít a bőr egészségének megőrzésében.

A B-vitamin család számos tagja is megtalálható a mandula magjában. Fontosabb ásványi anyagai közül ki kell emelnünk az vasat, aminek a vérképzésben van többek között szerepe, valamint a szelént, a cinket és a mangánt, amelyek az enzimatikus folyamatok szabályozását látják el.