CSR tevékenységre

Mi számít CSR tevékenységnek Magyarországon?

A folyamatos fejlődés az élet szerves része, ami egyáltalán nem iktatható ki a képből. Az emberiség az ipari forradalom óta bődületes ütemben zakatol előre, de félő, hogy az út végén egy hatalmas szakadék vár mindenkit. Sajnos a jelek egyre jobban mutatják, hogy az irány rossz, de amikor egy óriási szerelvény elindul, akkor annak megálljt parancsolni gyakran lehetetlen és a tehetetlenségből adódóan a végletekig kifut. Ez a szemléletes példa mutatja, hogy itt az ideje átgondolni az eddigi irányokat.

Ezt igyekeznek a résztvevők szervezeti szinten is megtenni. A fékek és ellensúlyok felépítésével született meg a CSR, vagyis a Corporate Social Responsibility, magyarul Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás. Több példa is van CSR tevékenységre Magyarországon. Ennek hála, már nem végezhetnek a vállalkozások ámokfutásokat azért, hogy a tőkéjüket gyarapítsák. Persze többről van itt szó, mint szépen kifényezett elképzelésekről, amelyek csak egy ideális világban működnek, ugyanis nemzetközi szinten történtek lépések a meghatározó pontok lefektetéséről.

A piac szereplőit a fogyasztók is kontrolálni tudják. Például, ha egy cég egyértelműen a társadalom részére vagy egészére veszélyt jelentő tevékenységet folytat, akkor azt gyorsan kivetik magukból a vásárlók. A korlátok tehát egyre jobban látszanak és ezeken belül kell maradni, ha valaki hosszabb távon gondolja megalapozni a jövőjét. A társadalmi felelősségvállalás számos szektorra kiterjed. Lehet az ingatlan, közszféra, feldolgozó, energia, telekommunikáció, közlekedés és logisztika, vagy bármilyen más szektor, annak felépítése során gondoskodni kell a CSR elemeinek integrálásáról.

Ami ide tartozik, az többek között az elszámoltathatóság, átláthatóság, a felelősségre vonás nem megkerülése, az etikus viselkedés, mások jogainak tiszteletben tartása. Mindezek megfelelő beépítéséhez és működéséhez olyan kidolgozott rendszerre van szükség, ami már máshol bizonyított. A denkstatt.eu webfelület szakértő munkatársai segítséget nyújtanak a részletek kidolgozásában és azok érvényesítésében. Legyen tehát minél inkább érvényre juttatva a CSR, a fenntarthatóság érdekében!