fogkő eltávolítás

Miért jó a fogkő eltávolítás?

Rendkívül kellemetlen a fogkő, ami ráadásul esztétikai problémát is okoz, ezért tanácsos bizonyos időközönként szakemberrel eltávolíttatni azt. Tulajdonképpen úgy alakul ki, hogy a szájüregben lévő baktériumok megtelepednek, majd szaporodni kezdenek az ételmaradványokon, lepedéket hozva létre a fog felszínén. Nem szabad alábecsülni a fogkő eltávolítás fontosságát. Ugyanis nem pusztán esztétikai gondok jelentkeznek fogkő esetén, hanem szuvasodás és fogágybetegség is előfordulhat.

A hagyományos fogmosás nem elegendő a fogkő kialakulásának megelőzéséhez, eltávolítása pedig egyáltalán nem lehetséges otthon. A dentálhigiéniai kezelés azt a rutineljárást jelenti, aminek első lépése a fogkő eltávolítása, a következő pedig a fogfelszínek simává, csillogóvá történő polírozása. Ennek az eljárásnak számtalan előnye van, először is a fogak azonnal világosabbakká, csillogóbbakká válnak a kezelés után.

Nehezebben tapad meg a lepedék a simára polírozott felszínen, a rendszeres kezelés pedig megszüntetheti a fogínyvérzést is. A fogkő eltávolításával csökken a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulásának kockázata. A fogvesztés szintén ritkább azoknál a személyeknél, akik gyakran elvégeztetik a fogkő eltávolítást. Gyakorlatilag ez a kezelés kitűnő befektetésnek számít, mert ezzel megelőzhetőek a költségesebb fogorvosi eljárások. A frdental.hu weblapon megismerhető fogászaton fájdalommentesen zajlik a fogkő-eltávolítás egy ultrahangos kézi műszer használatával.

Azonban az íny alatti fogkőre már nem az ultrahangos eljárás jelenti a megoldást, ez a kezelés kézi eszközökkel történik. A kezelést követően esetleg fellépő kellemetlenségek, mint a fog- és ínyérzékenység, enyhe vérzés rövid idő alatt elmúlik. Rutineljárás a fogkő eltávolítása, viszont különbözőek lehetnek egyes esetek. Vannak olyan páciensek, akiknél nem vesz igénybe 15 percnél többet a folyamat, de a fogkövesedésre hajlamos személyeknél még az is előfordulhat, hogy egy ülés alatt nem végezhető el. Bármelyik kategóriába tartozzunk, az eljárás időnként szükséges.