bőrrák jelei

Mik a bőrrák jelei?

Sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a bőr vagy az anyajegy különböző elváltozásainak. Mire kiderül, hogy komoly baj van, talán már nem lehet segíteni rajtuk. Pedig a bőrrák jelei jól felismerhetőek. Igazából műszerre sincs szükség, bárki könnyedén észlelheti magán a gyanús tüneteket.

Létfontosságú, hogy az ember figyelemmel kísérje a bőrén végbemenő változásokat. Különös figyelmet kell fordítani az UV-sugárzásnak leginkább kitett testrészekre, tehát az arcra, a hátra, a végtagokra, valamint a fej-nyak tájékra. A bőrrák jelei általában ezeken a területeken mutatkoznak meg.

Az anyajegyeket is célszerű rendszeresen megszemlélni. Alapvetően természetes, hogy ezek a jelenségek megtalálhatóak a bőrön. Bizonyos esetekben mégis nagyobb odafigyelésre adhatnak okot. Például akkor, ha egy új anyajegy jelenik meg a testen, ami folyamatosan nő.

A bőrrák jelei közé tartozik ennek az elszíneződése is. A sötét szín, a kékes vagy fekete árnyalat mindenképpen gyanús. Az sem szerencsés, ha az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik. A már meglévő anyajegyeken is jelentkezhetnek hasonló elváltozások.

Az érdes, sebes, vérző vagy viszkető anyajegy szintén a bőrrák jelei közé sorolandó. Sokszor a bőr elváltozásai még nem rákra, de rákmegelőző állapotra utalnak. Ilyenek az érdes felszínű, nem múló, halvány piros vagy barnás bőrelszíneződések. Ha nem kezelik ezeket, könnyen laphámrákká alakulhatnak.

Amennyiben ez bekövetkezik, azt vöröses színű, hámló, érdes felületű bőrelváltozás jelzi. A bőrrák jelei ennek egy későbbi stádiumában a kisebb duzzanatok. Ha egy lassan növekvő, rózsaszín göböcske jelenik meg a bőrön, azt szintén komolyan kell venni. Ez is a bőrrák egy fajtájára utal, ráadásul igen sok bosszúságot okoz.

Gyakran kisebesedik, és a seb rendszeresen kiújul. Szerencsére a bőrön képződő daganatos megbetegedések az esetek nagy többségében gyógyíthatóak. Ám ehhez elengedhetetlen, hogy az ember észrevegye, ha a bőrrák jelei feltűnnek, és azonnal orvoshoz forduljon. Egy bőrgyógyászt célszerű felkeresni.