Mit nem szabad enni ha magas a koleszterin? – a fiatalabb generáció tagjai is egyre gyakrabban találkoznak ezzel a kérdéssel. Szinte mindenki hallotta már legalább egyszer a „koleszterin” szót: reklámban, orvostól vagy más összefüggésben. Sokan tudják, hogy ez valami káros dolog, és a zsíros ételek miatt emelkedik. De milyen anyag is valójában, és mit nem szabad enni ha magas a koleszterin? Erre keressük a választ.
Mi az a koleszterin?
A koleszterin olyan anyag, ami részt vesz a D-vitamin, illetve a férfi és női nemi hormonok szintézisében. Ha feleslegben van, felhalmozódik az erek falán és elzárja azokat. Az ilyen jelenséget koleszterin lerakódásnak nevezzük. Ez növeli a szívelégtelenség, a stroke, a szívroham és más betegségek kockázatát.
Mi történik még, ha magas a koleszterinszint? Ellentétben más tényezőkkel, amelyek szív- és érrendszeri problémákat okozhatnak, a magas koleszterinszint a kezdeti szakaszban szinte észrevehetetlen. A késői stádium tünetei azonban lehetnek akut mellkasi és lábfájdalom, légszomj, hirtelen gyengeség, beszéd- vagy egyensúlyzavar.
Ezek mind az agy, a szív vagy a lábak artériáinak károsodott véráramlásának jelei. A legtöbb esetben azonban a magas koleszterinszint nem zavarja a mindennapi életet. Ez azt jelenti, hogy az illető jól érezheti magát, amíg nem lép fel súlyosbodás. Ezért fontos a vér koleszterinszintjének ellenőrzése.
Ki hajlamos leginkább a magas koleszterinszintre?
Van egy mítosz, miszerint a magas koleszterinszint csak az időseknél fordul elő, de ez nem igaz. A fiatalabb generációnál is diagnosztizálható. A kockázati csoportba tartoznak a túlsúlyosak, a magas vérnyomással, vese-, máj- és pajzsmirigybetegséggel küzdők, valamint azok, akik szteroidokat vagy HIV-gyógyszereket szednek.
Mit nem szabad enni ha magas a koleszterin?
A koleszterinszint kordában tartásának legjobb módja a rendszeres mozgás és bizonyos ételek kerülése. Ezek közé tartoznak a zsíros húsok, a magas zsírtartalmú tejtermékek, a zsír, a margarin, a kolbászok, a kókusz- és a pálmaolajok.
Nagyobb tehát a kockázata az emelkedett koleszterinszintnek, ha sok telített zsírt tartalmazó ételt fogyasztunk. A szakértők több konkrét élelmiszer fogyasztásától is óvnak minket. Ezek közé tartoznak az állati eredetű termékek, például a hús, a sajt, a tejszín és a vaj, valamint az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amik közé tartoznak a sütemények, kekszek és péksütemények.
A telített zsírok blokkolhatják a máj receptorait, amik eltávolítják a koleszterint a vérből és lebontják azt. Mivel kevesebb koleszterin bomlik le, az felhalmozódhat, és komplikációkhoz vezethet.
A szemhéj dagadás komolyabb egészségügyi probléma jele is lehet
A szemhéj dagadás meglehetősen gyakori probléma, ami bármely életkorban előfordulhat. A „duzzadt szem” kifejezés alatt nem gyulladásos és gyulladásos jellegű változásokat egyaránt érthetünk. A gyulladás megnyilvánulásai a fájdalom, a könnyezés, az égő érzés, a bőrpír, a szem sarkában lévő váladékozás vagy a fotofóbia. A tünetek megjelenése után a szemhéj dagadással orvoshoz kell fordulni, mivel az öngyógyítás veszélyes lehet az egészségre.
Egyes esetekben a duzzadt szemhéjnak csak esztétikai, másokban pedig orvosi jelentősége van. A szemhéj dagadás okai sokfélék, amelyek feltételesen 5 kategóriába sorolhatóak és összefüggnek egymással.
Lehetnek bizonyos életkörülményekkel kapcsolatosak, mint például a stressz, az álmatlanság, a fáradtság, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az elégtelen folyadékbevitel stb. Bizonyos krónikus betegségekkel kapcsolatosak, mint például a vese, szív- és érrendszer, endokrin szervek rendellenességei, valamint bizonyos gyógyszerek szedése. De bőrgyulladás is állhat a háttérben, akárcsak száraz szem szindróma, akut vírusos és bakteriális fertőzések és allergiás reakciók is.
Stressz, sírás, álmatlanság, fáradtság
Ezeken kívül az alkoholfogyasztás, az ételek magas sótartalma és az elégtelen mennyiségű folyadék ivás is szemhéj dagadáshoz vezethet. Gyakran ez a kellemetlen tünet reggel, alvás után észlelhető. Ezekben és hasonló esetekben természetesen nincs szükség speciális kezelésre. Ha sikerül aludni, megbirkózni a stresszreakciókkal és korrigálni a táplálkozást, a szemhéj duzzanat fokozatosan elmúlik.
Mivel a szemhéj dagadásnak számos oka van, az otthoni kezelése veszélyes lehet az egészségre. Ha a puffadt szemhéjak az álmatlanság, a stressz, a sófogyasztás stb. következményei, a probléma magától elmúlik, ha sikerül megszabadulni ezektől az okoktól. A szemhéj dagadás otthoni kezelése súlyosbíthatja az állapotot, irritációt okozhat és provokálhatja a száraz szem szindróma kialakulását. Érdemes megjegyezni, hogy a szemhéj dagadás súlyos egészségügyi problémák jele is lehet, amik ha időben orvoshoz fordulunk, hatékony kezelést kaphatnak.
Mikor kell orvoshoz fordulni?
Ha olyan riasztó jelek jelentkeznek, mint a növekvő fájdalom, szemkönnyezés, láz, a végtagok duzzanata, a belső szervekkel kapcsolatos problémák jelei, mindenképpen érdemes felkeresni egy egészségügyi szakembert. De ha a duzzadt szemhéj csak rövid távú epizód, ami fokozatosan elmúlik, nincs ok az aggodalomra.