immobiliser hiba

Mitől következhet be az immobiliser hiba?

A mai modern gépkocsik esetében alapfelszereltségnek számít az immobiliser. Ez a berendezés gondoskodik arról, hogy az autónkat ne lehessen ellopni, ami azonban immobiliser hiba esetén sajnos megtörténhet. Az immobiliser működése a rádiófrekvenciás technológián alapszik, amely más területen is használatos módszer bizonyos azonosításokhoz.

Nagyon leegyszerűsítve a működés lényegét, a kulcsba épített jeladó által leadott kód és a gépkocsiba beépített jelvevő kódjának egyezése esetén beindítható az autó. Amennyiben ez a kód nem egyezik, vagy az immobiliser hiba miatt nem sikerül a jelátvitel, a rendszer letiltja a gyújtást, az önindítót vagy az üzemanyag adagolást. Abban az esetben, ha megsérül a jelátadó vagy átvevő chip, immobiliser hiba lép fel. Az immobiliser hiba néhány esetben az immobiliser újra programozásával megoldható.

Az ajtózár esetleges meghibásodása miatt is szorult helyzetbe kerülhetünk, azonban ilyenkor sem szabad elveszíteni a fejünket. A zárbetét cseréje kulcs nélkül is lehetséges, amennyiben ismerünk néhány praktikát. Az áttörhetetlennek tűnő ajtó is kinyitható néhány szerszám, vagy egy jól irányzott ütés segítségével, azonban arra oda kell figyelni, hogy a zárbetét cseréje kulcs nélkül ne járjon az egész ajtó sérülésével, rongálásával.

Abban az esetben, ha a zárbetét kilóg az ajtóból, elég lehet egy csavarhúzó vagy kalapács de azért nem árt, ha tudjuk hova kell nyúlni a szerszámokkal. Ha a zárbetét nem lóg ki az ajtóból a zárbetét cseréje kulcs nélkül házilag nem megoldható feladat, mindenképp meg kell várni a zárszerelő szakember segítségét, aki a megfelelő szerszámok birtokában gyorsan kinyitja az elromlott zárat.

Manapság szinte minden gépkocsiban kényelmi felszereltség a központi zár. Ez a praktikus berendezés gondoskodik arról, hogy egyetlen gombnyomással vagy kulcsfordítással az autó összes ajtaját zárni, illetve nyitni lehessen. Mivel egy elég komplex felépítésű rendszerről van szó, a meghibásodási lehetőségek száma is viszonylag magas, tehát a központi zár javítás előbb-utóbb mindenkinek aktuálissá válik.

A legszerencsésebb és legkönnyebben javítható probléma, ha a lemerült elem miatt nem működik a központi zár. Ilyen esetben nem szükséges tényleges központi zár javítás, egy elemcsere a legtöbb esetben megoldja a gondot. Vannak azonban bonyolultabb esetek is, amelyek általában mechanikai károsodás miatt következnek be, és ilyenkor valóban szükséges lehet a központi zár javítás szakemberek által.

Amennyiben az ingatlanunk felújítása során a nyílászárók cseréje is terítékre kerül, érdemes utána néznünk a piacon, milyen lehetőségek közül választhatunk. Azt, hogy számunkra melyik a legjobb műanyag ablak, számos tényező figyelembevételével tudjuk csak eldönteni. A választáshoz érdemes szakember segítségét kérni, hogy biztosan az igényeknek megfelelő, az ingatlan kialakításához és az egyéni szükségleteinkhez leginkább passzoló megoldás mellett dönthessünk.

A funkcionalitás és az esztétikum mellett fontos a megfelelő kivitelezés is, ugyanis arra, hogy melyik a legjobb műanyag ablak, csak a hozzáértő, szakszerű beszerelést követően derül fény. A tökéletes eredmény elérése érdekében tehát nem érdemes spórolni egyetlen tényezőn sem, amivel közelebb kerülünk az ideális megoldáshoz.