okos otthon

Okos otthon: intelligens megoldások minden helyzetre

Egyre többet hall az ember a smart home kifejezésről és annak számtalan pozitívumáról. De pontosan miről is van szó? Mivel tehető a lakás, ház intelligenssé és milyen előnyöket tartogat ez a lakóknak? Nos, az okos otthon népszerűsége egyáltalán nem véletlen.
Pár évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlennek tartották sokan, hogy az otthon másképp is szolgálni tudja a kényelmet. Gondolni kell itt főleg a távvezérléssel is irányítható rendszerekre, amik precíz adatokkal szolgáltak az elektromos eszközök működését, fogyasztását és fenntartását illetően.

Pontosan ezt jelenti az okos otthon. Ugyanakkor kiterjed arra is, hogy a hőleadó elem például érzi a környezeti változásokat és a funkcióinak hála automatikus módon, emberi beavatkozás nélkül tudja szabályozni a hőmérsékletet, ezáltal is csökkentve az energiafogyasztást.
Sok helyen az okos otthon pedig nem jelent mást, mint azt, hogy a Wi-Fi vagy Bluetooth vezérelte nyílászárók bizonyos érzékelőkkel rendelkeznek, amik azonnal riasztják a lakókat, ha illetéktelen behatolást érzékelnek. Világos tehát, hogy a smart home számtalan mindenre képes.