asztali fúrógép

Hogyan kell használni az asztali fúrógépet?

Vannak olyan alapvető berendezések, amelyek nem hiányozhatnak a műhelyekből, főleg, amikor cél az egyedi feladatok ellátása. Amikor fúrásról van szó, akkor a legtöbben a kézi, akkumulátoros készülékre asszociálnak elsősorban, amit jóformán bárhol és különféle körülmények között lehet kellő sikerrel bevetni. A helyzet azért kicsit bonyolultabb, mert nem ez az egyetlen változat, amivel rendelkeznek a különféle márkák. Az esztergályos és ács műhelyekben az asztali és oszlopos fúróberendezések is megjelentek.

Bár ezen termékeknek megvan az a hátrányuk, hogy statikusak, ugyanebben rejlik az előnyük is. Mivel nem mozgathatóak, így jelentős stabilitást garantálnak. Esetükben, a munkadarabok lesznek a fúrók alá helyezve. Ezeket többségében egy satuval be lehet fogatni a mozdulatlanság eléréséhez, majd következhet a furat kiképzése. A termékek alkalmasak forgácsoló és előtoló mozgások elvégzésére ugyanúgy. Az előtolás általában egy külön karral történik, amit meghúzva, a fúrószár behatol az adott anyagba, majd azt elengedve egy rugós mechanizmus révén visszaáll az alapállapotba.

A részletes műszaki és használati ismeretekről a vásárlás előtt éri meg többet megtudni. A Profibarkács webáruház az asztali fúrógépekhez is írt egy útmutatót. Ennek tanulmányozásával máris megszerzi legalább egy alap elképzelés, aminek mentén neki lehet látni a kezelésnek. Jól jön a gyakorlat, ugyanis a professzionális eszközök kevésbé a barkács kategóriába tartoznak, hanem inkább a magasabb szakmai körökben szokták bevetni azokat. Fémet, fát, üveget, különféle burkolólapokat és még műanyagot is lehet vele lyukasztani.

Természetesen mindig a megfelelő fúrófejre lesz szükség a cél eléréséhez. Mi alapján történjen a kiválasztása? A műszaki paraméterek alapvetően meghatározóak. A motor teljesítmény, állítható tokmány és vágási szög, fordulatszám, a munkaasztal mérete, a tokmány és az alaplemez maximális távolsága mind meg kell feleljen az egyedi igényeknek. A körültekintő választás végül meghozza a várt eredményt, ugyanis egy olyan segédeszköz jut a birtokába, amivel remek eredményeket érhet el.