csodafa

A csodafa széles felhasználása

A Paulownia egyedisége nemcsak a növekedési sebességében rejlik, hanem a hasznos tulajdonságok egész komplexében. A császárfa csemete levelek tápláló tulajdonsága, a virágok aromás jellemzői, a magok és a vegetatív részek ipari felhasználása bioenergiai alapanyagaként, mind-mind azt bizonyítják, hogy korunk és a jövő egyik legmeghatározóbb növényével állunk szemben. Habár a császárfa csemeték a meleg éghajlati övezetek kultúrájához tartoznak, mégis képesek a középső szélességi fokok közegében is növekedni.

A palánták az alacsony fagyállóságuk ellenére képesek ellenállni a –17 °С-ig terjedő fagyoknak, mert a fa kiválóan helyreállítja a gyökérhajtásait. A Paulownia fagyállósága az életkorral növekszik. Szigorúbb körülmények között nem faként, hanem évelő növényként termeszthető. Az éves növekedése eléri az 1,5 métert vagy az annál nagyobb magasságot is.

Ezen kívül a középső szélességi fokon a levelei nagyobb méretűekre nőnek. A császárfa csemete egyetlen hátránya, hogy a hideg éghajlatban nincs ideje átmenni a virágzási szakaszon. A csodafa hihetetlenül szép a virágzása idején, aminek akkor jön el az ideje, amikor a levelek már teljesen kinyíltak, vagyis késő tavasszal vagy a nyár elején. A kékes-lila, néha halványkék vagy fehér virágcsokrok, amelyek legfeljebb 6 cm átmérőjűek, harang alakú virágokból állnak, vanília és mandula illatának keverékét bocsátják ki, magukhoz vonzva a méheket.

A csodafa virágából készített méz állagában és színében az akácmézre hasonlít, ráadásul igen értékes gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. A virágok egzotikus kürtként történő kulináris felhasználása is jellemző. Néhány európai étteremben a virágokat desszerttel töltik meg, hogy ezáltal különleges „ízletes” aromát, kifinomultságot és eredetiséget kölcsönözzenek az ételnek. A Paulowniat aromák alapanyagaként is értékelik az illatgyártásban és a kozmetikában, ahol parfümök és krémek készítéséhez használják. Ezen kívül a csodafa termesztése még a kezdő kertészeknek sem okoz különösebb nehézséget és a virágzó csodafa szépsége senkit sem hagy közömbösen.