gyöngy fülbevaló

Az igazi és a mesterséges gyöngy fülbevaló

Sokan kétségbe vonják egyes ékszerek valódiságát. Ilyen a gyémánt és a gyöngy. Köztudott, hogy az utóbbi kagylóban növekedik és azt nevezzük igazgyöngynek.

A homokot, ami a kagylóba kerül, az élőlény bevonja egy úgynevezett gyöngyház réteggel. Manapság a legtöbb gyöngy fülbevaló mesterségesen készül, hiszen ritkán találni olyan kagylót, amiben már több éve nő a valódi gyöngy, arról nem is beszélve, hogy a felkutatása környezetromboló hatással van. A mesterségesen előállított változat szintén kagylóból kerül elő, csupán felgyorsítják az eljárást és apró gömböket használnak fel.

A gyöngy fülbevaló minősége eltérhet, hiszen különbség van az édes- és sósvízi kagyló között. Az előbbi gyorsabban termel gyöngyöt, azonban az nem olyan ellenálló, mint az utóbbi, aminek az elkészítése több évbe is telhet.

A gyöngy fülbevaló értéke sokban függ a minőségétől, színétől és formájától. Minél szabályosabb a formája, annál nagyobb az értéke, hiszen a természetben nem alakul ki a tökéletes gömbforma. Számtalan színben kapható, nemcsak fehérben, azonban az a legelőkelőbb.