Minden Google algoritmus frissítés jelentőséggel bír

A keresési listákon való elhelyezkedés igen fontos szerepet játszik a weboldalak látogatottságában. Ugyanis senki nem szokott az ötvenedik vagy századik oldalon böngészni, hanem általában csak az első 10, esetleg 20 találatban. De vajon min múlik, hogy a keresőoptimalizálás Google kulcsszavakra milyen weboldalak fognak az első helyeken szerepelni?

Egy fontos tényező a weblapok szöveges tartalma, valamint a weboldalra mutató linkek. Ez azt jelenti, hogy egy olyan webáruház, ahol szinte nincs is szöveg, nincsenek releváns kulcsszavakat megfelelően tartalmazó aloldalak, nem jelennek meg friss hírek és rendszeresen nem hivatkoznak rá egyedi szövegekből, az semmiképpen nem tud előrébb kerülni.

A keresőoptimalizálás Google szempontból pont ezen szempontok javításán, módosításán alapszik, vagyis értékes szövegek írásán, amelyek belső vagy külső linkeket is tartalmaznak az előírásoknak, Google szabályzatnak megfelelően. Tehát, egy igen komplex dologról beszélünk, ami profi segítséget kíván, még ha csak tanácsadás szintjén is.

Mindennek a kulcsát pedig a Google algoritmusok adják. Ezek azok a programok, amik folyamatosan járják az internetet és feltérképezik a különféle oldalakat. Érdemes megismerkedni velük közelebbről, amiben segítünk.

Mi az a Google algoritmus frissítés?

Mielőtt elmerülnénk abban, hogy mi az a Google algoritmus frissítés, érdemes kicsit közelebbről megvizsgálni a témát. Az algoritmusok, olyan speciális programok, amelyeknek megannyi feladatuk van. Pontosabban szólva, adott programok bizonyos célokat látnak el.

Ezek feltérképezik az interneten található különféle weboldalakat, arra vonatkozóan, hogy azok mennyire felelnek meg egyes elvárásoknak. Ebbe beletartoznak olyan kitételek, mint a kulcsszavak, linkek és hivatkozások felmérése, értékelése, a weboldal struktúrájának átvizsgálása, a felhasználói visszajelzések figyelése.

De ez csak néhány, az alapvetően több száz kitételből, amiről szó van. A Google algoritmus frissítés lényege ott mutatkozik meg, hogy ezeket rendszeresen újítják és bővítik. Ennek célja, miszerint így a keresőmotor még relevánsabb tartalmakat biztosít a felhasználóknak.

Amiért a Google algoritmus frissítés szükséges

Érdemes visszamenni kicsit a kályhához, ahogy mondani szokták. Amikor megszülettek az első keresőmotorok, az internet kezdetén, akkor még nem volt akkor a káosz a weben, mint mostanában. Naponta rengeteg új oldalt hoznak létre, ezek között eligazodni nagyon nehéz.

Minden tulajdonos azt akarja, hogy az ő oldalát találják meg a felhasználók. A Google algoritmus frissítés hiányában, a manipuláció nagyon elterjedt volt. Gyakran, úgynevezett spam tartalmak vitték félre az ajánlatokat, amik úgy működtek, mintha valós vásárlói visszajelzések, linkelések lettek volna, de mégsem.

Amint felfedezték ezt a tech cégek, máris kidolgozták ezek ellen a megfelelő intézkedéseket. Ennek eredménye a Google algoritmus frissítés. Természetesen a folyamat nem állt meg egyik oldalról sem. A mai napig igyekeznek manipulálni a keresőmotorokat, ez ellen pedig éppen a frissítésekkel próbálnak küzdeni. Már csak az a kérdés, hogy mikor jelennek meg az újabbak?

Nem egyszerű a folyamatos Google algoritmus frissítés leküzdése

2000-ben a Toolbar Pagerank, 2003 novemberében a Google Florida, 2005-ben a Google Big Daddy, 2009-ben a Google Vince jelent meg. Természetesen a Google algoritmus frissítés első lépései voltak ezek és szinte minden évre jutott belőlük.

2023-ban igen sok újdonság jelent meg, augusztusban egy alap Google algoritmus frissítés történt, majd ezt követte szeptemberben a hasznos tartalomra vonatkozó újítás. Október 4-én a spammok kiszűrésére fókuszáltak, majd 1 nappal később újabb alap Google algoritmus frissítés történt. Ami a 2024-es évet és a jövőt illeti, további fejlesztésekre lehet számítani.

Nem mindegyik esetben jelenti be a keresőóriás a legújabb változásokat előre, ezért érdemes folyamatosan nyomon követni ezt a területet és igyekezni alkalmazkodni azokhoz. Jó hír viszont, hogy a magyar nyelvterületen gyakran lassabban kerül a Google algoritmus frissítés bevezetésre, ezért van idő arra berendezkedni.