Budai Szemészeti Központ

A Budai Szemészeti Központban a kicsik látását objektív és szubjektív módszerekkel is vizsgálják.

Aki volt már a gyermekével orvosnál, az tisztában van azzal, hogy a kicsik sok esetben nagyon megrémülnek a körülményektől és az egész szituációtól, ami főként a különféle vizsgálatok és az idegen személyek miatt történik. De szakorvosra mindig szükség van, ha szeretnénk mielőbb fényt deríteni a problémára. A Budai Szemészeti Központban a kicsik látását objektív és szubjektív módszerekkel is vizsgálják. Mert a gyermekek sem egyformák, hiszen minél fiatalabb, annál nagyobb szükség van az orvos részéről némi kreatív hozzáállásra, amivel a kicsi bizalmába férkőzhet.

Ilyenkor a szülőnek is fontos szerep jut. A lényeg a természetes, stresszmentes hozzáállás. Ha ez adott, akkor nagy eséllyel minden a megfelelő kerékvágásban halad a vizsgálatok alatt. Mit jelentenek pontosan az objektív és szubjektív módszerek? A válasz nagyon egyszerű. Az objektív módszerrel a kisebbek esetében érhető el siker. Annak ellenére, hogy a vizsgálatok teljesen fájdalommentesen történnek, mégis előfordulhat, hogy a procedúra végül sírásba torkollik, például a kisdedek esetében a szem kényszerű nyitva tartásakor.

Ekkor a szülőnek sem kell megijednie, mert azzal csak ronthat az egyébként is kényes helyzeten. A szubjektív megközelítés a nagyobbak esetében már a kommunikáción alapszik. Ez esetben már lehetőség nyílik a mutatott képeken látható dolgok játékos megnevezése. Ezáltal kollaborálva az orvossal, mintha csak egy pajtásukkal szórakoznának. A vizsgálatok legkritikusabb része fekvő helyzetben történik. Általában ilyenkor a legnagyobb az ijedség, például egy könnycsatorna átmosás során.

Természetesen a szülő ilyenkor is a gyermeke mellett maradhat, hogy kellőképp megnyugtassa, amíg tart a folyamat. Pupillatágításra is szükség lehet. Ebben az esetben a csepegtetést kétszer kell megismételni 30 perc eltéréssel. A köztes időben javasolt sétálni, de a kis páciens szundíthat is, hogy a következő alkalommal már felfrissülten folytathassa a vizsgálat többi részét. Összességében elmondható, hogy minden a lehető legkíméletesebb módon történik, ezzel is a gyermekek javát szolgálva.