magnézium felszívódása

Sok tényezőtől függ a magnézium felszívódása

A piacon valóban számos magnéziumforma létezik, amelyek közül néhány olcsóbb, de kellemetlen mellékhatásokat, például enyhe hasmenést okozhat, vagy kevésbé jól szívódik fel a szervezetben. Mások drágábbak, de kifejezetten az egészség érdekében készültek. Talán meglepő, de kevés tanulmány vizsgálta, hogy a Mg különböző formái miként hasonlíthatóak össze hatékonyság szempontjából. Ennek oka, hogy a magnézium felszívódása nagyon sok tényezőtől függ, amelyek tudományos körülmények között nem könnyen reprodukálhatóak.

De fontos tudni ezt az információt, hiszen minél kisebb a magnézium felszívódása, annál kevésbé tudja a szervezet felhasználni és annál nagyobb lesz a hashajtó hatása. Két tényezőnek van itt jelentősége: annak, hogy a magnézium milyen könnyen jut a véráramba a szervezet általi használathoz és az oldhatóságának. A Mg terápiás hatásainak teljes kihasználása érdekében, célszerű a biológiailag legjobban hasznosuló kiegészítőket választani, mivel minél magasabb a bevitt mennyiség, annál kevésbé hatékony a magnézium felszívódása.

Mennyire kockázatos a magnézium túladagolás?

A Mg olyan alapvető ásványi anyag, ami természetes módon számos élelmiszerben és a szervezetben megtalálható. Azonban, mint a legtöbb táplálékkiegészítő és tápanyag esetében, a túlzott bevitelének kockázatai is vannak. A magnézium túladagolás a hipermagnezémia nevű állapothoz vezethet, ami akkor következik be, ha túl sok van a vérben. A magnézium számos funkciót lát el a szervezetben, többek között a fehérjeszintézist, a vérnyomás szabályozását, az energiatermelést és az izomműködést.

Sokunknak sikerül elegendő mennyiséget bevinni pusztán a táplálkozással, azonban a hiány még mindig elég gyakori, ezért szükség van a pótlásra. Úgy tűnik, hogy a táplálékból származó magnézium túladagolás nem jelent egészségügyi kockázatot, ezért gondoskodjon arról, hogy a táplálékkal pótolja, mielőtt étrend-kiegészítő mellett döntene! A legjobb források közé tartozik a mandula, a mogyoró, a spenót, a szójatej és a fekete bab. Fontos, hogy tartsa be az ajánlott adagot, különben a magnézium túladagolás veszélyének teszi ki magát.