pszichológus depresszió

Kell a pszichológus depresszió esetén!

Amikor valakinek látszólag különösebb ok nélkül tartósan negatív marad a hangulata és érdeklődése, ha örömét veszti a korábban kedvelt tevékenységekben, akkor depresszióra lehet gyanakodni. Többféle tünet is megjelenhet ebben az esetben. A pszichológus depresszió diagnózisát közli, ha hízás, fogyás, alvászavar panaszai miatt keresi fel egy beteg. Ehhez a problémához a szexuális érdeklődés csökkenése, a rossz közérzet, a személyes higiénia elhanyagolása szintén hozzátartozik.

Esetenként romlik a depressziós ember memóriája és koncentrációja. A múltbeli eseményeken rágódik, hibái miatt aránytalanul nagy bűntudatot érez, a jövőjét illetően pedig pesszimista és reményvesztett. A legsúlyosabb estekben öngyilkossági kísérletek is előfordulnak a depressziós embereknél. Ezt semmiképpen sem szabad megvárni, hiszen a pszichológus depresszió esetén nagy segítséget képes nyújtani.

Persze általában a beteg nem önszántából keresi fel, hanem a családja, barátai unszolására. De a lényeg az, hogyha már elkezdi a kezelést, biztosan kilábal ebből a csúnya betegségből. A Corvin Pszichológiai Terápiás Központban dolgozik magán pszichológus Budapest kerületeiben, akit nemcsak a depresszió problémájával lehet felkeresni, hanem lélektani nehézségek esetén is. De nem könnyű ezeket a gondokat észrevenni magunkon, így a legtöbbször a beteg környezetében élők azok, akik orvoshoz irányítják.

Van, amikor ismerjük a lelki betegség okait, mert különböző traumákat éltünk meg, esetleg valamelyik családtagunk elvesztése miatt szenvedünk, de előfordul az is, hogy tudattalan az ok. Léteznek továbbá úgynevezett normatív krízisek is, illetve az életkorral járó természetes lelki változások, amelyekkel tulajdonképpen minden embernek szembesülnie kell az életben. Ezek következményeként gyakran újraértelmezzük az értékeinket. A magán pszichológus Budapest területén a beteggel közösen fogalmaz meg egy terápiás célt, ennek metódusát, illetve gyakoriságát, feltételeit és a hosszát. A kezelés hossza menet közben változhat, annak függvényében, hogy a páciens mennyire fejlődik, változik.